de beste koffiemachines

Beste koffiemachines 2021

Er zijn honderden bonen koffiezetapparaten op de markt, wij bij bloglifestyl.nl hebben de beste getest en weten waar je op moet letten om de beste aankoop te doen. 

Je hebt ze vast wel eens zien staan, mooie luxe koffiezetapparaten met verse koffiebonen. Dit zijn koffiemachines voor de mensen die dagelijks van een top kwaliteit kopje koffie willen genieten en maximaal gemak. Ze hebben namelijk een bonenreservoir waar je verse bonen in kunt doen.

Wanneer je een knopje indrukt maalt het koffiezetapparaat de koffiebonen automatisch fijn maalt en brouwt een heerlijk kopje koffie. Wanneer alles automatisch gaat noem je dit espresso wonder ook wel een volautomatische koffiemachine.

Het grote voordeel van een bonen koffieautomaat is dat je verse bonen kunt gebruiken. Van te voren gemalen bonen verliezen snel al veel smaak; koffie + lucht = minder aromas.  Wanneer je van te voren gemalen bonen hebt is de oppervlakte van de koffie voor een lange tijd veel groter geweest, hierdoor komt het in aanraking met veel meer lucht waardoor de koffie sneller zijn lekkere smaak verliest. Wanneer je verse bonen goed bewaard heb je dus veel meer smaak in je kopje koffie!  Met dit type koffiemachine heb je dus koffie rechtstreeks van de koffieboon en het verst mogelijke kopje koffie, er is dus geen noodzaak om de minder vers gemalen koffie variant te gebruiken. Daarom zijn dit soort machines voor echte koffieliefhebbers.

Duurdere koffiezetapparaten met bonen blinken uit in zoal:

  • Betere maalschijven 
  • Een ingebouwde melkopschuimer
  • Ze maken minder lawaai
  • Instelbare maalgraad
  • Waterfilter zodat je minder het apparaat hoeft te ontkalken
  • Temperatuur
  • Onetouch koffie (koffie met één druk op de knop)
  • Bouwkwaliteit (gaan langer mee)

Nespresso/Senseo Vs. Koffiezetapparaat bonen

Nespresso en Senseo cups en pads zijn gemakkelijk maar wist je dat ze ook erg duur zijn? We hebben berekent dat een gemiddeld kopje koffie ongeveer 370% zo duur is uit een Nespresso apparaat dan uit een koffiezetapparaat bonen!

Koffiezetapparaat bonen alle voordelen op een simpel rijtje:

  • Koffie vers van de boon
  • Enorm gemakkelijk (één druk op de knop)
  • Heerlijke koffie
  • Vaak makkelijk in onderhoud
  • Variëren in koffiebonen
  • Instelmogelijkheden zoals sterkte, maalgraad etc
  • Duurdere modellen maken zelfs cappuccino met één druk op de knop
  • Snel
  • Staan mooi in de keuken

Welke criteria nemen we mee in de test?

Kwaliteit en soorten koffie

De nummer één reden waarom je een koffiemachine met bonen koopt is natuurlijk: Lekkere koffie! Wat heeft het voorzin om een koffiezetapparaat bonen te kopen wanneer er geen lekkere koffie uitkomt? Er zijn veel dingen die de smaak van de koffie beïnvloeden zoals de temperatuur van het water, hoe de bonen worden gemaald, de druk waar het water door de bonen mee wordt geperst, of de bonen eerst nat lichtelijk nat worden gemaakt voordat het water onder hoge druk erdoor heen wordt geperst, de hoeveelheid druk etc. Eigenlijk doet elke koffiemachinefabrikant enorm zijn best om dit goed te krijgen en het lukt meestal wel. Er is wel één ding en dat is dat smaken verschillen, daarom kun je beter kiezen voor een apparaat met veel instelmogelijkheden maar hier later meer over.

Gebruiksgemak

Het is natuurlijk heel fijn wanneer je apparaat lekkere koffie zet, maar als je geen enkel benul hebt hoe het apparaat werkt of wanneer je 10 knoppen in moet drukken voordat er koffie uit komt natuurlijk niet! Daarom nemen wij gebruiksgemak streng mee in onze beoordeling. Het liefst wil je een makkelijk kleuren scherm die alle informatie duidelijk weergeeft zoals de EQ 9 van Siemens en de E8 van Jura.

Melksysteem

Het is fijn wanneer je machine lekkere Espresso maakt maar de meeste mensen willen meer, namelijk Cappuccino! Het melksysteem is waar de modellen veel in verschillen. Er zijn over het algemeen vier type melksystemen:

  • Stoompijpje
  • Melkslang
  • Melkreservoir
  • Niks!

Met een stoompijpje kan je tof doen tegenover je vrienden, het is namelijk wat barista’s ook gebruiken in cafés. Je vult een RVS melkkannetje met melk en je schiet stoom door de melk heen om het op te schuimen, dit is wel even oefenen. Het nadeel hiervan is dat het veel handmatig werk is, op de machines met een stoompijpje zie je in het menu dus ook geen Cappuccino of Latte Macchiato. De machines met stoompijpje zijn vaak wat goedkoper en maken geen melkdrankjes met één druk op de knop. 

Ga je voor een melkslang dan heb je vaak wel het geluk dat je met één druk op de knop een Cappuccino kunt maken. Het idee is dat je de melkslang in een bakje met melk doet of gewoon rechtstreeks in een pak melk, de machine doet de rest.

Een melkreservoir is eigenlijk hetzelfde als een melkslang alleen dan met een bakje er om heen, op mobiel zie je hieronder een foto, op computer hiernaast. Een andere foto kun je zien hierboven waarbij mijn oma een Siemens EQ 9 uittest. En dan als laatste heb je ook modellen met niks, hierbij moet je een aparte melkopschuimer bij kopen.

Geluid

Een koffiezetapparaat met bonen maakt twee soorten geluiden. Geluid één heeft bijna niemand last, dat het het geluid van de waterpomp. Geluid twee kan een hel zijn in de ochtend; namelijk het geluid van de koffiemolen. Het kost veel energie om koffiebonen fijn te malen en zonder goede isolatie geeft dit een hels lawaai. Niet zo fijn in de ochtend! Echter hebben de koffiefabrikanten dit door en doen ze hun best om het apparaat zo stil mogelijk te maken. Helaas moeten er bespaard worden wanneer je voor een goedkoper model koopt en vaak gaat dan ten koste van het geluid wat een apparaat maakt. De duurdere modellen zijn over het algemeen stiller dan de goedkopere en dit is iets wat we meenemen in onze test. 

Instelmogelijkheden

Zoals al eerder verteld is het afstellen en tweaken van jouw perfecte kopje koffie belangrijk. Smaken verschillen namelijk. Hier is het echt een kwestie van hoe meer je betaald hoe meer je handmatig kan instellen en soms zelfs kan opslaan (hier later meer over). De meest voorkomende instelmogelijkheden zijn:

  • Sterkte van de koffie
  • Hoeveelheid koffie
  • Temperatuur
  • Hoeveelheid melk (als je apparaat in volautomaat is)

Sterkte van de koffie is voor sommige een raadsel we kregen laatst de email: Hoe zorgt een koffiezetapparaat met bonen er nou voor dat mijn koffie sterker smaakt? Er zit toch maar één soort bonen in? Het antwoord is heel simpel: de machine gebruikt meer bonen! Meer bonen betekent dat de koffie geconcentreerder wordt en dus de smaak wordt versterkt. Wat ook wordt de hoeveelheid caffeine in het kopje koffie groter waardoor je wellicht een grotere boost krijgt. 

De hoeveelheid koffie is eigenlijk de hoeveelheid water die door de koffie heen wordt gepompt. Wil je de meest mogelijke intense smaak? Ga dan voor een Ristretto dit is nog kleiner dan een Espresso en ongeveer 15 à 20 ml. Een Espresso bevat ongeveer 30ml. Sommige modellen kunnen nog meer hoeveelheden zoals bijvoorbeeld Americano of Café Crema, het ligt aan de fabrikant hoe ze deze noemen en hoeveel soorten koffie je er mee kunt zetten. Verder kun je bij de luxere modellen de temperatuur van de drankje instellen, en de hoeveelheid melk. De hoeveelheid melk kan dus alleen bij modellen met een ingebouwd melksysteem en geen stoompijpje of aparte melkopschuimer.

Gebruikersprofielen

Al die instelmogelijkheden zijn handig maar wat als er meerdere mensen hetzelfde bonen koffiezetapparaat gebruiken? Bij de meeste modellen heb je dan een probleem, je moet elke keer weer opnieuw kiezen hoe sterk je je drankje wil en de temperatuur instellen etc. Hoewel dit niet een heel groot probleem is, is het wel super luxe wanneer je kan opslaan hoe jij je koffierecept wil! Er zijn niet veel espresso machines met bonen die dit hebben maar de nr1 op onze lijst bijvoorbeeld wel. 

Schoonmaken

Schoonmaken is iets wat natuurlijk niemand leuk vindt. Maar helaas moet je alles om je heen regelmatig schoon gemaakt worden. Dikke pluspunten natuurlijk als dit gemakkelijk gaat. Alle koffiezetapparaten met bonen hebben een druppelbakje en opvangbakje voor de bonen. 99% van de apparaten hebben ook een sensor die meten wanneer het druppelbakje vol is en geleegd moet worden zodat hij niet overstroomd op je aanrecht. We raden ook geen machines aan die dit niet hebben.

Je kan bij de koffieautomaten een lade aan de onderkant van de machine uitschuiven, deze bevat de druppelbak en het opvangbakje voor de gemalen koffiebonen. Deze kun je gewoon leeggieten in de wasbak en de inhoud van het opvangbakje leeg gooien in de prullenbak. 

De machines geven over het algemeen zelf aan wanneer ze grondiger moeten worden schoongemaakt. De computer telt hoeveel kopjes er gezet zijn en na een x hoeveelheid kopjes vindt hij dat hij wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Bijna altijd gaat dit doormiddel van een bijgeleverd schoonmaak tablet. Hoe dit precies werkt verschilt per machine maar staat gewoon in de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Ontkalken

Kalkaanslag is de grootste vijand van je espresso machine met bonen. Kalkaanslag zorgt er namelijk voor de de pijpjes in je koffiezetapparaat verstopt raken. Daarom is het belangrijk dat je je koffiemachine regelmatig ontkalkt. Dit klinkt moeilijker dan het is. Meestal heeft het koffieautomaat in ingebouwd programma en het enige wat jij hoeft te doen is de instructies te volgen die het apparaat aan je geeft. De machine houdt zelf ook bij wanneer hij ontkalkt moet worden.

Design en duurzaamheid

Is het apparaat van roest vrij staal of pastic? Je wil natuurlijk liever RVS maar dit kan de prijs best laten oplopen. Verder kijken we ook naar hoe het apparaat in elkaar zit en of het een duurzaam ontwerp is. Je wil tenslotte geen apparaat kopen die binnen een weekje alweer stuk is. 

Prijs van het apparaat

Last but not least, is de prijs. Er zijn modellen van 4000 euro bij is dat echt het geld waard? Wij vinden van niet. Op een geven moment kom je uit bij een prijs waar de apparaten een stuk duurder worden maar kwaliteit maar met een klein beetje toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan twee bonenreservoiren voor verschillende soort bonen, WiFi etc. We kijken enorm naar de prijs van de apparaten die we testen om te zorgen dat jij het meest waar krijgt voor je geld. 

In welke gevallen geen koffiezetapparaat bonen kopen?

Ik heb een poos nagedacht en er is eigenlijk maar één ding te verzinnen: Wanneer je allergisch bent voor koffie.
Oké grappig maar er zijn wel een paar dingen te verzinnen. Wanneer je koffie wil zetten voor een enorm groot gezelschap tegelijk is een ouderwetse filter koffiezetapparaat misschien beter. De koffie is minder lekker maar je hebt wel gelijk een grote pot vol! Een andere reden kan het budget zijn, de apparaten zijn vrij duur. Als je niet veel wil besteden kan je beter voor een simpel Nespresso apparaat gaan, let er wel op dat Nespresso cups een stuk duurder zijn dan de bonen die je gebruikt bij een koffiezetapparaat met bonen. 

1. Siemens EQ 9 – Beste getest

Ben jij iemand die voor het beste gaat? Dan zit je bij deze Siemens niet mis! Het is een prachtig apparaat met veel instelmogelijkheden. Zonder dat het onoverzichtelijk wordt.  De Siemens kan Ristretto, Espresso, Espresso Macchiato, Café Crème, Cappuccino, Latte Macchiato, Koffie verkeerd met één druk op de knop voor je maken.  De koffie is tevens van waanzinnige kwaliteit door de unieke technologie zoals het “sensoFlow System” en “aromaPressure System” 

2. Jura E8 – Beste bouwkwaliteit

Dit is een koffiezetapparaat met bonen die wellicht wel een in een restaurant hebt zien staan. Jura is een Zwitsers merk en staat bekend om zijn kwaliteit. De koffiezetapparaten die Jura maakt zijn van top kwaliteit maar wel aan de dure kant. Jura heeft echter nog veel duurdere modellen dan de E8.  Deze Jura kan je oprecht een koffierolex noemen.

3. Saeco Incanto HD8917/01- Beste in onderhoud

Het ontwerp  van deze koffiemachine met bonen zal bij diverse koffieliefhebbers het water in de mond doen lopen. Deze ziet er namelijk erg strak, modern en vooral Italiaans uit. Je kan met deze machine ook je stiekem af en toe doen alsof of je een barista bent. Hij heeft namelijk een speciale barista modus. De machine is tevens erg makkelijk schoon te maken, door een speciaal waterfilter hoef je heb hem pas na 5000 kopjes koffie te ontkalken! Dit is ongeveer 7 jaar wanneer je 2 kopjes koffie per dag drinkt. Zo hoef jij je voor een poos niet zorgen te maken om dit apparaat te ontkalken. Mooi meegenomen!

4. Jura Impressa C65 – De goedkopere Jura E8

Deze Jura is het kleine broertje van de E8, hij mist een aantal toeters en bellen, maar is daardoor wel een stuk goedkoper. Dit is één van de instapmodellen van Jura. Hij maakt geweldig melkschuim, maar helaas is het melksysteem niet volautomatisch. Dit heeft de Saeco dan weer wel. De koffiekwaliteit kwam wel beter uit de test dan de Saeco.  Wil je een apparaat dat er goed uitziet, perfecte koffie maakt en lang meegaat dan is dit apparaat misschien wat voor jou.

5. Philips 3000 Serie HD8824/01 
Beste prijs kwaliteit en onder 300euro

Volgens de consumentenbond is deze koffiemachine de beste koop. Dit betekent dat je het meest waar krijgt voor je geld.  Het koffiezetapparaat is erg goedkoop als je hem vergelijkt met vergelijkbare modellen op de markt. Voor de meeste mensen is dit koffiezetapparaat voldoende en een prima aankoop. Het apparaat is iets slechter in koffiekwaliteit, functies en bouwkwaliteit aan de duurdere modellen hierboven, maar hij maakt oké koffie. Niks mis mee! 

Conclusie Koffiezetapparaat bonen test

We hopen dat we je op weg hebben geholpen het het koffiezetapparaat bonen oerwoud. We hebben de beste getest en met de lijst hierboven weet je zeker dat je goed zit! 



About Author

Scroll naar boven
Scroll naar top