stedentrips Europa: de beste bestemmingen

Stedentrips Europa: de 5 beste (underdog-) bestemmingen

Reizen binnen Europa geeft ruimte voor talloze bestemmingen. De hoofdsteden van de 51 landen die Europa rijk is zijn natuurlijk voor de hand liggend, maar er zijn aardig wat verborgen parels die minstens even mooi zijn of soms zelfs mooier. Afhankelijk van wat je zoekt in een stedentrip zijn dit volgens ons de beste 5 bestemmingen voor 2021.

1. Wrocław (Polen)

Met 41.148 stemmen heeft Wrocław de “Best destination 2021”-award van Europeanbestdestinations.com in de wacht gesleept.

Deze prachtige stad is omringd door kanalen met meer dan 120 bruggen die 12 eilanden met elkaar verbinden, waaronder “Kathedraaleiland”. Om deze reden wordt deze provinciestad ook wel het Venetië van Polen genoemd.

Voor de pracht en praal op het Marktplein (Rynek) is kosten noch moeite gespaard om indruk te maken. Ook de oude gemeentehuizen, het zoutmarktplein en de bloemenmarkt zijn prachtige plaatsen voor een heerlijke wandeling. De botanische tuin van de stad en de Universiteit bieden ook ruimte om tijdens de stedentrip voldoende te doen te hebben. Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen met de mooie Gotische Renaissancegebouwen die de stad rijk is.

Het oudste restaurant ter wereld is hier ook gevestigd: Piwnica Świdnicka. Ook zijn er enkele goede musea en biedt de stad voldoende gelegenheid om te shoppen. Voor de jeugdige bezoekers: de stad leent zich goed voor een avond stappen.

Stedentrip Europa: Wroclaw

2. Colmar (Frankrijk)

Colmar is waarschijnlijk een van de meest charmante, romantische en magische bestemmingen van Europa. De stad laat reizigers van heel de wereld dromen. Wie de stad wel eens bezocht heeft, weet wat er bedoeld wordt met “Petite Venise” en de “Quai des Piossoniers”. Ook het leerlooierskwartier en de architectuur van de stad spreken veel reizigers aan. De gastronomie is natuurlijk perfect, zoals je van een Franse stad mag verwachten. Colmar is perfect voor jong en oud en de Alsace regio is volgens velen een van de mooiste gebieden van Europa.

Ook aan musea ontbreekt het niet in deze stad: het speelgoedmuseum, de Unterlinden museum en het Bartholdimuseum geven ruime kans om cultuur te snuiven. Wist je dat de ontwerper van het Vrijheidsbeeld in Colmar is geboren? Mocht je er toch op uitgekeken raken: Strasbourg is om de hoek!

Stedentrip Europa: Colmar

3. Bilbao (Spanje)

De mogelijkheden om iets te doen in Bilbao zijn eindeloos. Het is moeilijk om de dynamische stad in woorden te vatten. Jong en oud voelen zich aangetrokken tot de exotische stad om een wandeling te maken door de straten en steegjes van “Casco Viejo”, de oude binnenstad van de Bilbao.

Net als Porto en Bordeaux is Bilbao verbonden met een rivier en de zee. De Baskische stad heeft wederom voldoende musea en staat lokaal bekend om haar goede wijnen. Het is dan ook het centrum van de Rioja wijnregio. Voor liefhebbers van duurzame toerisme raden we de Goeirri-regio aan met zijn lokale “Idiazabalkaas”. Proef de beroemde keuken van Baskenland na een bezoek aan het Guggenheidmuseum en maak je reis compleet.

In de regio vind je verschillende charmante middeleeuwse stadjes zoals Balmaseda en Orduna. Ook de Baskische kust is slechts een halfuur van de stad verwijderd. Als je er toch bent is een combinatie met San Sebastian ook perfect: het is slechts een uur van Bilbao en deze hippe “surfstad” is heerlijk voor een paar dagen aan zee.

Stedentrip Europa: Bilbao

4. Riga (Letland)

Stiekem toch een hoofdstad: de baltische staten worden steeds touristischer. En dat is niet gek: alle drie de hoofdsteden hebben enorm veel te bieden voor de reiziger die van architectuur, natuur en eten houdt. Riga is verbonden met prachtige wateren, heuvels en stranden.

In de stad vind je gezellige straatjes met gebouwen in Barok, Renaissance en Art Decostijl. Riga is het hart van trends aan de oostzijde van Europa. Als je rondloopt in de romantische stad merk je er weinig van dat het land pas sinds 1991 volledig onafhankelijk is geworden na een lang Sovjetregime. De identiteit van de stad is volledig anders dan die van Russische steden.

Stedentrip Europa: Riga

5. Bohinj (Slovenië)

Slovenië is het thuis van vele mooie dorpen die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. Het land is enorm rijk aan prachtige natuur, wouden, meren en authentieke plaatsen, en leent zich daarom perfect voor outdoor-activiteiten om je batterij weer helemaal op te laden.

Bohinj is door de Europese Commissie geloofd vanwege haar kwaliteit van toeristisch aanbod en respect voor de natuur in duurzame toerisme. Geniet van de stilte van de natuur en de altijd veranderende landschappen. Wolken hangen soms boven je, en soms hang je boven de wolken. Het internationale festival van wilde bloemen, de Savicawaterval van 78 meter en de lokale producten van de Juliaanse alpen hebben enorm veel te bieden voor de reiziger die nét even iets anders zoekt.

Stedentrip Europa: Bohinj

Met Bohinj zijn we aan het einde gekomen van deze top 5 underdog-bestemmingen voor vakanties binnen Europa. Natuurlijk zijn er talloze prachtige parels en hadden we evengoed een top 50 kunnen maken. Hopelijk hebben we je hiermee kunnen inspireren en heb je zin in de volgende reis!


About Author

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
Scroll naar top