Roadtrip Europa: de vetste rondreizen

1. Roadtrip Oost-Europa 1: Polen en Tsjechië

Goedkoop reizen, westerse standaarden en niet gek ver van huis. Dat kenmerkt een rondreis in Polen en Tsjechië. De liefhebber kan beginnen in Berlijn. De Duitse hoofdstad heeft meer te bieden dan alleen bier en schnitzel. Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart ophalen bij de Brandenburger Tor, de Reichstag en natuurlijk Checkpoint Charlie. 

In Polen is de meest toeristische trekpleister natuurlijk Kraków, met zijn prachtige historische binnenstad en gezellige pleinen. In de buurt zijn dagexcursies naar Auschwitz en de oude zoutmijnen te boeken. Ook Wrocław (check onze stedentripblog!), Gdansk, Lódz en Lublin bieden ruimte voor een lekkere dag uit. De hoofdstad Warschau is natuurlijk ook niet te vergeten. 

In Tsjechië ligt het natuurlijk het meest voor de hand om naar Praag te gaan, een van de meest gezellige en mooie steden van Europa. Voor avonturiers is het Reuzengebergte een fantastische plek voor outdooractiviteiten zoals raften, abseilen of bungeejumpen. 

2. Roadtrip Oost-Europa 2: Slowakije

Roadtrip-Europa-Bratislawa

Slowakije is niet veel groter dan Nederland, maar het land heeft natuurlijk een geheel andere sfeer. Het voordeel van zo’n compact land is dat je natuurlijk vrij snel overal kunt komen. Waar moet je dan allemaal naartoe? 

Je begint natuurlijk in Bratislawa. Niet alleen omdat dit de hoofdstad is, maar ook omdat je op de heenweg natuurlijk even een tussenstop maakt in Wenen, de Oostenrijkse parel van klassieke kunsten. Bratislawa is dan om de hoek. De Slowaakse hoofdstad begint meteen in het centrum van de historie met een prachtig kasteel.

Als je klaar bent voor iets nieuws maak je een korte reis richting het oosten, naar Nitra. Deze historische 9e eeuwse stad doet denken aan een mix van de klassieke Weense bouwwerken en de Oost-Orthodoxe architectuur. 

In de beboste heuvels van het midden van het land is het oude mijndorp Banská Štiavnica te vinden. Dit pittoreske dorp, dat al sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, huisvest het nationale WO2 verzetsmuseum. In dit natuurgebied kun je diverse grotten bezoeken voordat je verder reist naar Košice, de andere grote stad van Slowakije. In deze stad vind je onder andere een prachtige gotische kathedraal. 

Een klein beetje terug: richting het noordwesten van Košice kun je richting de Hoge Tatra, het gebergte tussen Polen en Slowakije. Dit beroemde skigebied is de grote trots van Slowakije. 

3. Roadtrip Zuid-Europa: Pyreneeën 

roadtrip-zuid-europa-zaragoza

Frankrijk doorrijden is een lange trip door boerengebieden en vele tolwegen, maar als je eenmaal aankomt in Biarritz is het het direct meer dan waard. Dit surfersparadijs aan de zee is niet alleen perfect voor terrassen en watertoerisme, maar heeft ook nog eens een schitterende binnenstad met geweldige winkelgelegenheid. Neem een surfcursus of geniet van het strand en de gezellige boulevard.

Reis vervolgens verder richting San Sébastian. Deze Spaanse stad is vergelijkbaar met het Franse Biarritz: een surfparadijs zoals je het vroeger op TV zag bij Rocket Power. De liefhebber van Spaanse kuststeden kan verder reizen naar Bilbao. Verder landinwaarts is de klassieke stad van de Spaanse stierenshows te vinden: Pamplona. Vergeet zeker niet echte Spaanse chorizo te proeven, deze is in Pamplona fenomenaal!

Na Pamplona breng je een bezoek aan Zaragoza, waar je een prachtige Spaanse kathedraal vindt in de historische binnenstad. In deze stad kun je ook heerlijk genieten van het Spaanse uitgaansleven. Nadat je Zaragoza verlaat is het enkele dagen natuur: in het binnenland van de Aragónregio zijn prachtige oude Spaanse dorpjes en kastelen te bezoeken. Ten noorden van Huesca heb je de Sierra y Cañones de Guara nationaal park. Een geweldige regio voor outdoorliefhebbers: bos, rivieren, watervallen bieden ruimte om te raften en heerlijk te wandelen. 

Op al deze natuur ben je natuurlijk nog lang niet uitgekeken. Daarom reizen we verder naar het noorden naar het Pyreneeën nationaal park. Meer natuur, hogere bergen en diepe wouden geven avonturiers de mogelijkheid tot een actieve vakantie. 

Op de terugweg is een kleine omweg een bezoek te brengen aan de Franse vestingstad Carcassonne (bekend van het spelletje natuurlijk) een echte aanrader. Er zijn weinig vestingsteden te vinden die zo goed bewaard zijn gebleven en waar er nog dagelijks een middeleeuwse sfeer te proeven is. 

Met deze zuid-Europese trip zijn we aan het einde gekomen van onze eerste lijst van Europese roadtrips. Heb jij nog tips? Welke mis je? Of waar wil je het liefste beginnen?

Laat een reactie achter

Scroll naar top